AMAGERBANEN, DEL 1

Forbindelsen fra DSB

Det er sidste udkald, hvis du skal ud og sige farvel til den gamle Amagerbane. Metroens 3. etape er vedtaget, og meget snart vil det gamle banelegeme forsvinde. Havebanen har gjort turen til fods i slutningen af marts 2002 og giver her en smagsprøve på oplevelserne. Turen kan stærkt anbefales for alle jernbanetosser.

Det er nok Danmarks mest besynderlige jernbanehistorie der ligger her og flyder. Allerede 1.4.38 ophørte persontogsdriften, men blev genoptaget igen fra 6.5.40 til 1.9.47, hvorefter det var slut med at være rigtig privatbane. Godstogene fortsatte frem til likvidationen 1.10.74, hvorefter DSB overtog driften. Godskunderne forsvandt lidt efter lidt, og i de sidste mange år har der ikke kørt rigtige tog derude. Det besynderlige består i, at baneanlægget i dag næsten er intakt, vejtavler og blinklys og giv agt skilte er der stadig, til trods for, at DSB ellers har så forfærdelig travlt med at flå skinner op, når en bane nedlægges. Sporet ligger godt og solidt men overgroet, der kunne godt køres hist og her: jeg hører fra en lokal, at der var et udflugtstog for 3 år siden.

Nu er det ikke denne sides opgave at fortælle banens historie, derom kan man læse i Hans Henrik Fafner: Amagerbanen, forlag Tellus. Jeg har aldrig før beskæftiget mig med Amagerbanen, så oplysningerne kan afvige fra, hvad lokale beboere ved, husker og synes. Giv gerne besked, hvis noget er ukorrekt.Vi går bare ud en tur for at se det, der snart er forsvundet med helt friske øjne og uden forudfattede meninger. På vejen kan vi reflektere lidt over, hvad der egentlig foregår.

Banen svinger ind i Reykjaviksgade og krydser Thorshavnsgade. Egentlig mærkeligt, at Amagerbanen ikke havde endestation heromkring, det ville da være nærmere ved Hovedbanegården.

ab01a.jpg

Banen krydser Artillerivej. Blinklyset er ikke pillet ned endnu, selvom skinnerne er fjernet på begge sider. Til højre har COMET oplagsplads, så vi må udenom for at komme over på Amager Fælledvej.

ab01b.jpg

Lige et kig forinden over mod Thorshavnsgade, hvor banelinien var indtil for en månedstid siden.

ab01c.jpg

Vi er nu ovre på den anden side af COMETs oplagsplads. DSBs banestyrelse er i fuld gang med at fjerne skinner.

ab01d.jpg

Vi er gået ind fra Amager Fælledvej. Skinnerne er netop fjernet.

ab02.jpg

Her kigges over mod den anden side af Amager Fælledvej.

ab04.jpg

Vi har nu forladt Amager Fælldevej og er på vej gennem Svinget mod Amager Boulevard. Den grusede sti har bredden 1435 mm, og ved nærmere undersøgelse viser det sig at den er kantet af jernbaneskinner. Ret smart måde at kante græsset på.

ab03.jpg

Nu passerer vi Amager Boulevard og er godt på vej mod Amagerbrogade.

ab06.jpg

Her har vi så Amager Boulevard, men vi skal videre hen til Amagerbrogade, hvor den egentlige Amagerbane startede med endestationen "Amagerbro", som altså blev revet ned i 1938. Blinklysene over gaden er endnu ikke fjernet.

ab05.jpg

næste >>